5 day tour to Margaret river, Augusta, Albany and Esperance

Oj, femdagarsturen gick pa tok for fort! Jag tycker att den kanppt hann borja foren den var slut! Detta kommer nog att bli mitt langsta inlagg hittills sa om ni blir trotta i ogonen sa far ni lasa det i omgangar.

Dag 1
Vi borjade tidigt pa mondag morgon, jag klev upp i gryningen och akte med transferbussen for att mota resten av resenarerna vid bussen. Vi klamde in oss i bussen (maste vara varldens hardaste saten, men man far val vara glad att ACn funkade i alla fall). Var turguide hette Leith och han korde som en galning mot Busselton som var det forsta stoppet pa resan medan vi alla resenarer fick presentera oss med namn, skostorlek och hemland. Jag var den enda svensken med pa resan. Det var ocksa ett gang tyskar, nagra hollandare, japanskor, taiwaneser, tva kanadensare, tva fransoser och en australiensare. En val mixad grupp men det kunde vara kul om det hade varit fler killar med pa turen, vi kanppt 20 tjejer fick slass om tre stackars killar...

Forsta stoppet var i Busseltons hamn, dar finns en 1,8 km lang pir gjord av tra. Den har ett ganska karaktaristiskt utseende och finns med pa en massa vykort har i west. Pa den finns ett jarnvagsspar och den har anvants for industri och frakt. Nu anvands den som museum och promenadstrak. Tyvarr kostade det pengar att ga ut pa piren och vi hade inte sa mycket tid till godo heller. Vi tittade pa de tre bla (blue) husen i borjan av piren och njot av solen och havet. Sedan hade vi picnic med sallad, brod och massa andra godsaker (de var atmindstande gott forsta gangen, vi fick samma sak till lunch varje dag...)

Resan fick vidare till en grotta dar vi kollade pa stalakiter och stalagmiter (?). Det var typ som Lummelundagrottan pa Gotland, inte mycket att orda om alltsa. Grottan hade dock ett gediget forflutet. Den har varit oppen for allmanheten i drygt 100 ar och i borjan anvandes den resmal for nygifta. Pa den tiden tog det 8 timmar att ta sig ner i och kolla runt i grottan, vi var klara pa 1 timme.

Efter det borjade vi narma oss de kanda vindestrikten kring Margaret River. Vi stannade pa en vingard for att smaka pa lite olika viner. Det var ju ganska trevligt forutom att hon som holl i vinprovningen verkade lite stressad och hastade igenom provningen. Vi fick klunka vin som galningar for att hinna med! Nagra i gruppen kopte nagra flarror.

Vi besokte ocksa Margaret Rivers kanda surfomraden. Vi fick kika lite pa vagorna och personerna som var ute och surfade. (Denhar platsen skulle passa din Christian, massa vindsurfare, surfare och kite sa langt ogat kunde na.)

Natten tillbringades pa ett mycket fint hostel i Augusta. Jag, Jen, Tanja och Kristin delade pa en lyxig fyrarummare med dusch, toa och TV pa rummet. Vi hade tydligen tur, de andra sov i vanliga sovsalar. Tillsammans kakade vi en trevlig middag med grillat kott och massa godsaker.

Dag 2
jag trodde att den forsta dagen skulle bli den varsta men icke. Vi skulle lamna Augusta redan klockan 06.00. Jag slapade mig upp och kunde knappt sta uppratt. Som tur fick vi sova lite pa bussen innan vi kom fram till forsta hallplatsen for dagen. Bicentennial Tree ar ett 75 meter hogt trad som de byggt om till utkikstorn. Varldens hogsta tratoppsutkik. Mikael Genberg med hotell hackspett, slang dig i vaggen! For att ta sig upp till de olika utkiksnivaerna fick man klattra pa stegpinnar som var fastsatta i hradet. Det var som stegpinnar som stack ut fran stammen i en spiralform. Helt livsfarligt eftersom det inte fanns nagot skyddsnat eller sakerhetsselar. Mellanrummet mellan pinnarna var val kanske 40 cm, gott om plats att halka igenom. Klattringen upp till forsta plattformen var ganska okej, lite anstrangande och jag holl mig krampaktigt i pinnarna, och da var jag pa 25 meters hojd. Klart att jag klattrade hela vagen upp... Utsikten fran 75 meter var helt otrolig. Jag ska forsoka fa ut lite bilder senare.

Med darriga ben drog vi vidare till nasta turistmal. The Valley of the Giants och Tree Top Walk. En promenad bland tratopparna dar den hogsta punkten ar 40 meter. En brokonstruktion som haller sig pa plats av sin egen tyngd. Traden skadas inte och promenaden ar tom rullstolsanpassad. Efter att ha klattrat over apbroar, gatt pionjarspar, akt linbanor, byggt flottar m.m. pa div scoutarrangemang genom arens lopp sa var detta inte sa extraordinart men det var en trevlig promenad. Sallad till lunch idag ocksa...

Elephant Rocks and the clear waters of Greens Pool var vart nasta stopp. Trevlig strand med granitformationer som faktiskt sag ut som badande (gigantiska) elefanter. Nagra tappra tog ett dopp i det bla, men jag bangade och chillade pa en klippa istallet. Det blaste orkanvindar!

Det ar ganska kul med alla dessa namn pa turistmal, australiensarna har ingen fantasi. De doper grejerna till exakt vad de ser ut att vara eller sa doper de dem efter dess upptackare.

Vidare till staden Denmark (kanns nastan som hemma) dar vi tig en kort paus vid en bensinstation och kollade in the Blow Holes, som dagen till ara inte ville visa sin basta sida, ingen show. The blow holes ar hal i i en klippa langs kusten som stracker sig anda ner till vattnet och under blasiga dagar ska det tydligen se ut ungefar som en gejser som sprutar vatten vagorna skar in mot klippan. Men, inte tillrackligt med vagor for det alltsa. 

The Natural Bridge och The Gap  stannade vi ocksa vid. Manga imponerande klippor att kolla in pa denna resa... Bron ar en klippa som ser ut som en bro och the gap ar en ravin som stupar ner i havet. Efter en mycket lang dag kom vi tillslut fram till Albany dar vi kakade pasta och drack ol.

Dag 3
Antligen lite sovmorgon, malet var att lamna Albany klockan 07... Ha! Vilket skamt! Utkiksplats over Albanys hamn och stad var forsta stoppet. Fick nagra snygga bilder pa de stora fraktfartygen som lag for ankare i morgonljuset.

Vidare till Castle Rock i Porongurup Ranges. Vi fick for forsta gangen snora pa oss promenadskorna och ta oss upp till bergets topp. dar fanns det imopnerande klippor och den storsta atraktionen var den balanserande stenen. En sten som ser ut ungefar som ett paron som balanserar pa den smala anden. Naturfenomen dar den mjuka sandstenen vittrat bort och kvar ar endaste den knappt 200 ton tunga balanserande stenen som balanserar pa spetsen som ar ca en kvadratmeter. Klattra mer fick den som ville gora. Over stenar och upp for en stege till den hogsta klippan dar utsikten var fantastisk, nastan sa att man tappade andan. 1,5 km att traska nerfor berget igen, traningsvarken fran gardagen spaddes pa ytterligare. Lunch - sallad och lite pastarester fran gardagen.

Dagen till ara stannade vi pa en liten familjeagd vingard. Detta var en trevligare provning. En trevlig dam serverade oss och jag kopte en flaska rott vin. Vi fick strosa runt bland vinstockarna och nar vi nojda och lulliga packa in oss i bussen igen var det bara att fara till hostelet i Esperance. Lasagne till middag, en valdans stor variation fran gardagen nar vi fick spagetti och kottfarssas...

Kvallen till ara hade vi fodelsedagskalas for Tamara fran frankrike. Vi sjong pa engelska och sedan sjong var och en pa sitt hemsprak. Jag fick skrika ganska mycket for att horas... Sedan kom varden for hostellet och skallde ut oss for att vi forde ett sadant ovasen, da gade vi inte ens hallt pa i 5 minuter och klockan var 9 PM.... Alltid ska det finnas nagon surpuppa!

Dag 4
Forsta och enda sovmorgonen pa resan. Fick sova anda till 8.30! Vilken chock, jag vaknade vid fem med andan i halsen och trodde att jag forsovit mig... Dagen blev en slappardag med forsta stoppet vid ett kopcenter for lite proviantering infor en dag pa stranden. Forst till en vacker strand med som och bad. Vi simmade ut till en klippa dar vi solade i skrevorna och hoppade fran klippan ner i havet fran 8 meters hojd. det var harligt!

For en gangs skulle behovade vi inte kaka sallad till lunch. Vi akte tillbaka till hostelet dar Leith fixade hamburgare at oss. Smarrigt! Vidare till nasta strand. Dar letade jag pe en solog skreva dar jag lyssnade pa musik och solade medan de andra hoppade i vagorna. Slumrade till ett tag tror jag...

Nar kvallen narmade sig akte vi till Lucky Bay dar kangaroos ater sjogras pa stranden. Vi traffade tva kangaroos som mer an garna stallde upp som fotomodeller. Vilka roliga djur! haha! Synd att det inte var fler av dem som var hungriga. Men vi fick njuta av det tva i gott och val 15 minuter i alla fall. De ar inte radda for manniskor heller. Vi var tjugo pers om invarderade deras strand men fick fick anda komma sa nara som tre meter.

Ater pa vandrarhemmet fick vi avnjuta nagon form av kycklingwok. Sedan tog jag upp kampen med att forsoka dricka upp mina kvarvarande ol. Lyckades inte och gick till sangs vid ett-tiden.

Dag 5
Gissa... avfard vid 06... Dagens strapatser behovde en tidig start med nasten 80 mil att kora. Ett kort stopp pa en bansinmack for att fylla kaffebehovet och mot Hyden och Wave Rock som ar en stor klippformation som har formen av en wave. Den var rikigt haftig. Vi kampade i ca 30 minuter med att ta 'surfingbilder' och andra cheesypics. Tror att jag lyckades fa till nagra kanonbilder. Wave rock var ingen liten klippa heller. En av de coolaste klipporna pa denna resan. det basta med resan annars var ganget jag akte med. Ett gang galna filurer.

Efter en lunch bestaende av... sallad in i bussen och vidare till staden York. 200 ar gammal och den forsta staden i Australiens inland. Det sag ut som pa high chaparall i Sverige. For oss svenskar ar ju 200 ar ganska lite... Men jag njot anda av promenaden och jag passade pa att besoka snabbkopet dar jag handlade lite frulle till dagen darpa.

7 PM var vi tillbaka i Perth igen. Tro mig eller ej, det enda klockslaget pa schemat som vi faktiskt holl oss till...

Packade in mig pa det nya hostellet och gick med Shiho och Seiko och kakade middag pa ett stalle i Noerthbridge. Jag at kycklingnudlar och det var fantastikt gott! Slurp! Mycket battre an i sverige. Darefter motte jag Darren (australiensaren pa turen) pa en pub for att ta nagra ol. De kandadensiska tjejerna och nagra av de tyska tjejerna dok ocksa upp efter en stund. Planen att lagga sig tidigt gick upp i rok...

Sammanfattning: Bra tur med roligt folk. trakigt att vi inte fick se nagot av staderna vi stannade i bara. Vi kom alltid fram sa sent att allt var stangt och igenbommat... jag ville se mer av Albany och margeret river.

Bilder kommer sa fort jag far tid!

Over and out!

Kommentarer
Postat av: Fjö

Meeeeen gud va´du flänger runt, och kommer ihåg också!! Öl och vin varje dag, Fjö gillar ;)!Inga nya skor att släpa på??? Kul med sms.. pöss från soffan där Vasaloppet avnjuts

2009-03-01 @ 09:24:42
Postat av: Yvonne Fredriksson

Herrejisses vad du rör på dig. Låter som en härlig resa...blir nästan lite avundsjuk :)

Ha det bäst! /Yvonne F

2009-03-01 @ 19:38:14
URL: http://nonne-68.bloggagratis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0