Mutchilbarapport via Västerås



Det trodde ni inte,eller hur ? !, men här kommer faktiskt en rapport direkt från the outback. Det är en stor ära att få vikariera som bloggansvarig, dock lika obetalt som farmjobbet.
Anna hälsar och berättar att hon nu varit på farmen i en veckas tid. Lite fundersam när hon kom dit och fick se skjulet med en skramlig säng och dammig madrass där hon skulle sova. Dom är 11 st, flest från GB som bor i baracker och jobbar med främst frukt och grönsaksplockning på f.m. På em ägnar dom sig åt det enda nöje som finns där, nämligen att bada i farmens damm. Dom turas om 2 st /vecka att laga maten, så snart blir det pannkakor, när Anna får bestämma.  Det finns också diverse djur på farmen, får, kossor och en Jack Russel, vid namn Jack.
Verkar kanske lite isolerat där ute, det är ca 5 km till den lilla, lilla orten Mutchilba, och närmaste stad är väl Mareeba (som vi tyckte var den tristaste och fulaste av småstäderna där ute), men Anna försäkrar att hon trivs bra, och som gammal scout har hon väl sovit på värre och kallare ställen (min kommentar).
Har fått i uppdrag att skaffa vykort på Kungen och drottningen, det ska sättas upp där som en hälsning från dom som jopbbar där. Visserligen kommer det upp klistermärken med dalahästar, och dom tycker ju en Halvgammal republikan som jag är roligare. Har varit runt i Västra stadsdelarna och "jagat" kungen idag, mellan pelargonplanteringar och regnskurar, men det var tji. Tacksam för t ips var man kan få tag på dylikt, finns det någon rojalist där ute.

Over and out (till Norberg)

Grattis Norge!

Norden ar tydligen bra pa musik. Grattis till Norge som vann esc! Jag far ata upp mina ord som for nagra manader sedan sa till en norrman att den anda gangen Norge vunnit esc sa behovde de hjalp fran Sverige...

Idag ar det dags att fara ut till farmen! Jag ar grymt nervos nu. vet inte varfor, kanske ar jag radda att det inte blir bra. Kanske har jag lite for hoga forvantningar.
Kopt biljett har jag gjort.
Packat har jag gjort (Fixat sa att jag bara har min stora rygga och en liten rygga nu! Klarar mig nog t.o.m. under 20 kg!) .
Checkat ut fran hostellet har jag gjort.
Planerat mina sista 50 dagar i australien har jag gjort. Skickat hem ett lass med grejer till swe har jag gjort.
Skriver mitt sista inlagg pa ett tag gor jag precis nu. 

Igar bokade jag in en massa resor och turer. Den 15 juni ar jag fardig pa farmen och flyger till Darwin. Dar ska jag ut pa tur i dagarna 3 och vandra i nationalparken kakadu. Jag har ocksa en dag att strosa runt i Darwin och vara turistig.
 
Pa lordagen den 20e hoppar jag pa taget the Gahn for att ta mig ner till Alice springs dar jag givetvis ska se Ayers Rock eller Uluru som det heter pa originalspraket. Hoppas pa att det blir kalas. Aven har en tredagarstur med massa att se i the red centre.

Vidare med the Gahn pa torsdagen den 25e for att den 26e anlanda Adelaide igen. Nagra dagar att anvanda i Adelaide for att se lite mer av denna mysiga stad. Nu aterstar det endast en knapp vecka tills flyget hemmat avgar. Den kanppa veckan spenderas i sydney dar jag bland annat ska kolla pa keramikplattor fran Hoganas (pa operahuset) och titta pa allt annat stan har att erbjuda. Nu.... 10 000 kronor fattigare. Isch, det sved i plankan.

Sa ser planerna ut. Men forst 4 veckor pa en farm. Forhoppningsvis kan jag pa nagot satt komma at en dator under denna period men risken finns att det skiter sig, sorgligt men sant! Jag onskar er en trevlig borjan av juni och en harlig avslutning pa maj alla blogglasare! Vi ses igen!

Over and out!



Segare...

Ja, kanske skulle skriva lite har igen da! Ni tappra 7 personer som foljer bloggen fast jag inte har natt intressant att tilllagga just nu. Igarkvall blockerade jag dock TV-rummet for att kolla in Midsomer murders igen. Avsnittet var sa trisst att jag inte ens orkade kolla klart, borjade istallet att zappa lite och vips, Eurovision song contest. Coolt! Forsta semifinalen dar Sverige givetvis gick vidare. Ikvall gar andra semin och jag gissar att finalen gar pa sondag. Da ska jag sitta framfor TVn med blagula klader och flaggor och heja. Eller nej, men det ar en skon tanke. Kanske orkar jag titta pa hela. Skulle vara ganska kul...  Far forsoka halla mig fran att kolla Internet sa jag inte far veta vem som vinner i forvag. Blir nog svart eftersom jag antagligen maste boka in restren av min resa imorn. Men jag kanske kan halla mig borta fran kvallstidningarnas hemsidor.

Idag har jag mest hangt for att fa tiden att ga. Jag borjade med att spendera nagra timmar vid lagoon lasandes min deckare som jag hittade pa hostellet (en pa svenska! Ganska bra ar den faktiskt av Anne Holt). Men det ar inte langre nagon sommar har, det blaste och blev kallt trots att jag hade jacka. Sa jag gick till Den eklogiska marknaden for att halsa pa mina nya wwoofarbetsgivare, Jan och Graham som salde sina ekologiska varor. De verkarvara trevliga, hoppas att det blir 4 roliga veckor.

Fick ju lov att bli medlem i WWOOF ocksa. Det kostade sjuka 60 dollar (350 kr). Och vad fick man for det? En skitful bok med Comic sans typsnittet i gult pa regnbagsfargad bakgrund. Ha! Tillat mig asgarva. Det gjorde jag ocksa nar jag laste om nagra av farmarna som fanns i den. Hjalp. Tur att jag har fatt denna farm rekomenderad av nan som faktiskt stod ut dar i 3 manader.

Annars har jag mest hangt pa Peter Pan (ovanligt. Inte) Jag har investerat i en ny liten rygga (den andra faller i bitar) och kakat sallad till lunch (i ett plostligt infall att jag maste bli mer halsosam). Kvallen ska jag agna at att packa mitt paket som ska skickas hem. Kan inte slapa pa allt jox och jag vill inte slanga heller. Blir val dyrt kan jag tanka mig men det far det val vara vart isafall.

Ni far hora mer imorn nar jag planerat resten av min resa. Da sitter ni val dar hemma och vet vem som vunnit mello och allt.

Over and out!



Segt...

Nu ar det klart, pa mandag ska jag upp i bergen i bregottland igen och jobba pa en wwoof-farm. Sa nu ar det bara att vanta har i cairns igen tills den dagen infinner sig. Cairns har varit till stor del vantan for mig. Men jag har lite grejer att gora innan jag ska ivag. Maste packa lite prylar i ett paket och skicka hem, maste ocksa fixa bussbiljett och ordna med allt.

Vet inte om det finns nagon dator dar sa risken finns att jag inte kan uppdatera er under nagra veckor...

Idag ska jag hanga pa lagoon och lasa lite och snacka med Meg som bor pa samma hostell som jag bor pa. Hon aker hem till England om nagra dagar bara. Typiskt att jag bara traffar folk som ar pa vag hem... Imorn aker Anna-Maria till svea igen. Jag ar lite avis maste jag saga... Men jag tror att jag kommer att ha det kul pa farmen.

Planen efter det ar lite oklara, maste rakna mina dagar som jag har kvar har och kanske, kanske aker jag till Darwin och tar taget till Alice Springs och Ayers rock for att sedan landa med taget i Adelaide igen och darifran flyga till Sydney for hemresa till Svea. Kanske kanske....

Over and out!



18 meter blev 30 meter

Dag 1
Tidig lordagsmorgon, klev upp 05.50 och packade iordning mina sista prylar och dumpade nyckeln till hostellet i nyckelinkastet. Knallade de tva kvarteren till Pro Dive shoppen dar vi skulle traffas 06.20. Jag skrev in mig och flyttade ut min box med bcd, grodfotter och vatdrakt m.m. till lastbilsflaket. Sedan var det bara att hoppa in i bussen och dra ner till hamnen dar vi skulle borda m/s scubaroo. Dar vantade frulle med frukt, brod och kaffe som smakade som bryggkaffe! Inget pulverkaffe. Ja!

Med pa baten var forutom vi nyborjade ocksa ett gang dykare som gick advancedkursen och nagra openwater divers (samma utbildning som vi skulle inneha efter fyra riktiga dyk) som hangde med for att fa dyka i dagarna 3. Bland dem fanns bland annat Johan och Sara fran Stockholm/Vasteras. Kul! Nagon att snacka svenska med! Brukar inte vara helt vanligt nar man ar ute pa tur. Australien kryllar av svenskar men det verkar som de aldrig aker pa tur... Givetvis hade vi en besattning pa baten ocksa, och vara instruktorer.

Sa lamnade vi Cairns hamn. Vi fick en sakerhetsgenomgang av Tristan och en av vara instruktorer, den galne  Steve delade ut hytter at oss. Jag hade supertur och fick en cabin helt for mig sjalv! Jag kunde alltsa stoka ner sa mycket jag ville!

Mina surt forvarvade 9 dollar spanderade pa sjosjuketrabletter var guld varda! Det var skumpigt! Men ut pa revet kom vi... Jag spenderade mesta av tiden uppa pa toppdecket dar jag hittade en mysig liten soffa. Val framme sa fick vi open water elever en genomgang tillsammans med vara respektiva instruktorer. Jag var med i team Dave. Forsta dyket skulle bli ett duk for traning att halla oss pa ratt kol och med lagom mycket luft i dykvasten. Vi skulle ocksa gora nagra skills sa som att fylla masken med vatten och tomma den genom att blasa ut genom nasan. Vi borjade men att forbereda var utrustning och gora buddycheck. Jag var fortfarande Karens Buddy.

Dags att gora ett gigant stride, fylla dykvasten och ge okej till baten. Sedan holl vi oss fast i ankarlinan i vagorna for att vanta in de andra for att sedan sakta ga ner under ytan tillsammans. Och visst pirrade det lite i magen allt. Hur skulle man komma ihar alla viktiga detaljer? Men det gick finfint! Upp kom vi valbehallna och snart fick vi avnjuta en valbehovlig lunch. Lara oss skriva loggbok var nasta steg, lite klurigt eftersom man ska rakna massa komplicerade tabeller for att veta hur langa man kan dyka nasta gang utan att bli sjuk...

Dagens andra dyk var mest ett nojesdyk for att Dave skulle se hur vi klarade oss i vattnet. Han visade oss bland annat tre skoldpaddor och wow, om jag ville hade jag kunnat rora dem. De var inte alls blyga. Vi fick gora nogra skills ocksa. Bland annat fick vi visa att vi kunde kontrollera flytkraften med hjalp av vara lungor, andas ut/andas in sa vi sjonk/flot genom att andas. Tro det eller ej, vi kom upp denna gang ocksa...

Innan middagen fick vi hoppa i vattnet for en snorkeltur. Jag tog med kameran men det blev inte sa bra bilder eftersom det var ganska hoga vagor sa vi sag inte sa mycket. Vi sag dock en 1,5 meter lang napoleonfisk. Efter att jag svalt hela havet for att frivilligt hoja saltnivan i mig kropp (yeah right) kravlade jag mig upp for trappen. Medan de redan fardiga open water dykarna forberedde sig for nattdyk gick vi igenom dagen med Dave och han gav oss tips om hur vi skulle bete oss under nasta dyk, tidigt nasta morgon. Han berattade ocksa vad vi skulle gora under nasta dyk. Vi fick antligen lite tid att logga vart andra dyk och sedan vila lite innan middagen. Vi avslutade kvallen ganska tidigt. Vi var ganska utmattade efter alla nya intryck. Sa innan 22.00 lag jag i mig sang och lat mig vaggas till somns av vagor och skvalp mot skrovet.

Klurigt     Slamkrypare    

Jattemussla     Sverigefisk?     Korall

Napoleon     Massa sverigefiskar

Dag 2
Upp i gryningen for att dyka vart tredje open water dive. Nagra skills, bland annat skulle vi ta oss ner utan att anvanda forankringslinan. Gick bra det ocksa. Vi fick ocksa ova oss pa att gora en noduppstigning fran ca 5 meters djup....Latt utsvultna kom vi upp efter ca 35 minuter or att inta en frulle med frukt, toast, mackor, agg, bacon m.m.

Fix med mat     Tanja och Karen (t.h.) som var min buddy

Och inte fick vi ta igen oss sa lange inte. Snart dags att hoppa i den ackligt kalla vatdrakten igen. Men sa ort vi var i vattnet igen sa tankte man inte pa hur besvarligt det ar att fa pa sig utrustningen. Detta, vart sista dyk med instruktor. Coolt! Snart skulle vi ha beviset i handen! Vi gjorde lera skills, tog av oss masken under vatten och tomde den och tog av oss dykasten uppe pa ytan och tog den pa oss igen (mycket ta av och satta pa igen). Men nu var vi klara, certifikatet fixat. Jublande kampade vi ss upp for stegen. Nu fick vi gora som de andra open water dykarna och lamna forstasteget liggandes pa tanken. Whooop, whooop!

Efter lunchen fick vi vara cert hogtidligt utdelade (eller de tillfalliga bevisen, det tar 2 manader att fa det riktiga beviset hem till brevladen i Sverige...) av vara instruktorer. Nu far vi klara oss sjalva tillsammans med vara buddys! Ner till 18 meter ar vi valkomna att dyka... Sa nagn timme senare gjorde vi oss klara igen jag och Karen. Vi skulle utorska formationen Musse Pigg (ni kan ju gissa hur den sag ut). Jag hade kameran i hogsta hugg och vi fick se massa vackra firrar. Dck inga hajar eller skoldpaddor. Men or att vara det forsta dket pa egen hand var det mycket bra!

Genomgang av dykplatsen     Vi gjorde det!     Vi gjorde det!

Team Dave     Team dave     Plaskig bat....

Dykis     Kan du se Doris?     Konstig vaxt  

Gras     Annemonfick     Mussla

Fejknemo     Korall     Korall 

          Buddy

Kvallen hade nattdyk pa schemat, vi som nyligen blivit open water divers fick ett erbjudande att bli adverntures divers... Vilket betyder att man far ga ner till 30 meters djup och gora nattdyk utan instruktor. Klart att jag ville det! jag och 6 pers till hakade pa... Detta betydde att vi under nattdket hade nagra skills att genomfora under dyket ch innan vi fick hoppa i skulle vi ga igenom lite teori.

Sa dags att orbereda nattdyket. Pa med plaskblota vatdrakter igen och buddycheck. Extra utrustning sa klart: ficklampa. Dags att hoppa i, vi gick ner till denna annorlunda varld. Inte alls som att dyka pa dagen, men inte alls sa kolsvart som man kunde tro. Denna gang gick vi ner med ScubaSteve som instruktor. Vi fick se massa coola saker. Vi fick traffa skoldpaddan Bruce som var nastan 1 meter lang oh vi fick se massa grey reef sharks! Vi sag massa firrar bland annat sag i en lionfish, ser ut som en orange och vit orkide och ar giftig, sa se men inte rora. Tyvarr sa tog min luft slut sa vi fick lov att ta oss upp till ytan igen. Sa var det aventyret slut! Men mer vantade. Efter lite kvallsfika var det bums isang! Jag somnade pa tva roda.

Dag 3
Upp annu tidigare idag! Och nu skulle vi ner djupt, 28 meter vantade oss... Vi hade en genomgang tillsammans med Steve och han gick igenom allt det viktiga vi maste tanka pa. Nar man kommer ner sa langt blir man snurrig i skallen, man far en typ av narkos som kommer pa ett visst sjup och forsvinner lika fort nar man kommer upp over det djupet. Steve berattade nagra roliga historier om vad han hade varit med om, bland annat om en kille som plockat ut regulatorn (andningsmojen) och forsokt att mata fiskarna med luft. Man kanner sig lite full och vet inte riktigt vad som ar upp och ner pa det sjupet. Darfor ska man alltid vara minst tva nar man dyker sa djupt. 

Sa nedat bar det, Sakta sakta 10.....12.....15.....17....20....25........28 meter. Dar nere fick vi leka med firrarna som gillade Steves tva tennisbollar (som var helt platta pga den komprimerade luften i dem pa det djupet) Vi fick rakna sekunder ocksa, upp till 20 skulle vi rakna ch vi hamnade alla pa langt over 30... Sa lite knapp blir man allt, aven om vi klarade ss ifran missoden som att plocka ut regulatorn.  Pa vagen upp fick vi se baracudor och en skldpadda. Lyckan var total... Vi gjorde ett sakerhetsstopp och jag fick anvanda reservtanken som hangde under baten. Maste ha stora lungor... Hog pa livet kravlade vi oss upp for stegen och upp pa baten.

Nu fick vi vila oss! Behovlig vila, pa det djupet blir man helt slut! Vi fick hoppa over ett dyk eftersom man kan blir sjuk om man inte gor ett tillrackligt langt stopp. Vi deckade alla pa soffan i salongen. Snark!

Sista dyket var efter lunch och i kursen ingick att artbestamma fem fiskar och fem koraller, inte sa svart och jag tag med mig kameran ner pa djupet (som var mycket grundare nu). Steve guideade oss och under detta sjup kunde jag lugnt koncentrera mig pa att kolla mig omkring, inga skills eller natt sant. Tog lugnt kort och kikade pa firrar. Jag fick syn pa en white tip shark! Bilderna blev forvanansvart bra! Nojda och trotta klattrade vi ater upp pa baten igen och nu var aventyret snart slut...

konstig...     Golfboll     Konstig sjostjarna

Undervattensvarld     Konstig sjostjarna    

Korall     Konstig     Tom jattemussla 

Nemo     nemo     Nemo

Fejknemo     Nemo     Nemo
Nemo     Dykarn     Fejknemo

Dyk...     Nemo     Nemo

Bara lite fika och sedan bar det av hemat, mot cairns igen. Sorgligt! Vi sa hej da utanfor dykshoppen men mottes nagra timmar senare pa en pub dar vi kakade lite och drack ol. De flesta av oss gick vidare till Wolfshed som var battre denna gang an sist jag och Anna-Maria var dar. Jag sa tack och hej till den basta buddyn jag nagonsin haft, Karen, utanfor mitt hostell. Sa var det aventyret slut. Massor av erfarenheter rikare och redo far nasta....

Idag, tva dagar senare kanns det fortfarande som om jag ar ombord pa baten, hela varlden gungar!

Pro Dive     Motte en bat     Regnskog 

Ganget     Kust     Det blaaser!!

Hemat

Over and out!



Dykklar

Om nio timmar ska jag kliva upp ur min skonhetssomn och knalla bort till motesplatsen.... Innan dess ska jag packa, lugna ner mig lite och sova. Ut pa revet!

Sa mer an sa blir det inte i detta inlagg forutom att jag har haft en superbra dag i poolen och klassrummet och slutprovet klarade jag med 96 % pa fragorna (sedan fick vi saklart ratta de fragor vi hade fel pa sa det blev 100%) WoW!

Imorgon ska jag dyka pa riktigt!

Over and out!


Dag med dyk

Borjade dagen i klassrummet med massa genomgangar och sakerhetssnack, vi fick skriva nagra sma test som var latta bara man lyssnat pa lararen och kollat in videon. Var larare heter Steve och ar helt galen!

Efter lunch fick vi hoppa i poolen och simma vara 200 meter och flyta/tramap vatten i 10 minuter, alla klarade testet. Sedan borjade vi trixa med att satta ihop utrustningen. Dar var dykvasten, regulatorn, luftflaskan, viktbalte, manometer, alternativ luftkalla osv... och sa vidare. Vi fick satta ihop och ta isar ca tre ganger innan lararen var nojd. Dags att grabba tag i en buddy (dykkamrat) eftersom man alltid dyker tva och tva. jag parade ihop mig med Karen fran UK. Sedan hjalptes vi at att lyfta pa oss vastarna med den 15-20 kg tunga packningen. Inte lika enkelt som med en hajkpackning som man bara kastar over skallen for att fa pa sig. Sedan knappa, spanna och grejsa. Hoppa i!

Buddycheck (kolla att kompisen har allt pa ratt stalle) gjorde vi nar vi stod i vattet for att det skulle bli lite lattare at ryggen. Man kollar:
Bruce - BCD som ar vasten och dess uppblasningsanordning
Willis - Weight, vikterna ska sitta pa pa ratt satt och at ratt hall.
Ruins - Release alla spannen, tva over axlarna, tva runt magen och ett runt dykflaskan.  
All - Air, funkar luften som den ska, regulator och alternativ luftkalla.
Films - friend, slutlig kolla i ovrigt pa polaren, ser allt okej ut, inga losa tampar?

Hihi....

(Ps, nu spelar de Ace of Base har pa hostellet)

Sedan fick vi prova att andas under vatten. Coolt! Vi gjorde massor av ovningar. Tomma masken fran vatten (under ytan). Tomma regulatorn (andningsmojen) fran vatten (under ytan. Dela luft med polaren. Ta av, tomma och satta pa masken under vatten. Och mycket mycket mer.

det roligaste och mest laskiga var nar vi fivk ga ner pa 4 meters djup och de skruvade av luften for oss for att simulera hur det kanns om luften tar slut. Nar vi visade tecknet for luft slut skruvade de pa igen. Sedan fick vi ova pa att dela luft igen och sedan ta oss upp till ytan pa ett sakert satt medan vi delade luft.

Nu ar jag helt slut och skulle vilja krypa ner i sangen. Far kramp i armarna av att skriva... Men tyvarr blir det inte riktigt sa. For det forsta var jag ju tvungen att uppdatera er lite pa mitt liv och sedan ska fick vi hemlaxa.... ! Har gjort halva och ska snart fortsatta med andra halvan. Sedan hinner jag forhoppningsvis lasa lite i en vanlig, hederlig , svensk deckare innan det blir dags att sussa.

Middag kakade jag pa favvopastastallet, limone a la cairns. Tyckte jag fortjande lite beloning och jag orkade verkligen inte laga natt sjalv.

Imorgon ska jag upp annu tidigare...

Over and out!


Dyktigt!

Okej, nu ar vantan snart over. Dags att hoppa i plurret imorgon.

Gick till lakarstationen och fick fylla i varsta frageformularet om jag var frisk... Sjalvklart sa jag att jag var frisk. Att jag hade astma knep jag om... Men jag skrev ner att jag var allergisk mot palsdjur.
 
Sedan fick jag komma in pa nagon typ av forundersokning. De kollade blodtrycket med nagon konstig maskin, den sag ut som en vanlig blodtrycksmanchet men det var em maskin som pumpade in luft. Ingen lyssning med stetoskop heller och det blev inte lika hart pumpat som nar mamma kollar trycket. Underligt. Samtidigt som de pumpade upp blodtrycksmaskinen stack de istallet in en moj i orat pa mig och sa att de skulle kolla hur val jag klarade trycket. Han som undersokte grejade bade lange och val och provade om och om igen. Han sa att jag hade det lagsta utslag som han sett, om det var bra eller daligt har jag ingen aning om. \

De matte ocksa hur stora lungor jag hade, ocksa det pa en elektrisk apparat, fick blasa tre ganger. Tycker att det ar sa svart att blasa. Trodde att de skulle undekanna mig nar jag inte klarade att blasa. Fick kliva ut i vantrummet igen och vanta pa en lakare.

Val inne hos lakaren fragade han manga kluriga fragor om min allergi. Snacka om forhor. Hur anvander du medicinen osv.. Blev lite nervos dar. Han sa att : " ja det finns ju alltid en liten risk att dyka om man ar allergisk. Men jag tror inte att det ska vara natt problem for din del sa du blir godkand! Se bara till att inte dyka om du varit i kontakt med ett palsdjur samma dag."

Saaaaa, ready to go! Sa ikvall blir det tidig ga till sangs och sedan blir det upp i gryningen. Ska forsoka lasa ut dykboken ikvall ocksa. Kanner mig som om jag borjar skolan igen. Jag har kopt mapp, skrivbok, post-it-lappar och plastat in boken (med en gammal plastpase) sa nu ar jag redo.

Har jag tur sa kanske det har lost sig med jobb ocksa. Verkade lonlost ett tag men min svenske, skanska kamrat fran Peter Pan kanske kan hjalpa mig till ett wwoofing-jobb. 

Hoppas, hoppas!!!!!

Over and out!

 

Djurpark och casiono=sant

Igar var det en latt fuktig dag ar i Cairns med bade regn och moln, jag beslutade darfor att ga p Cairns Rainforest dome, det ar en djurpark som ligger mitt i stan uppepa casinot! Okej, det ar ett ganska litet zoo men de har krokodiler, koalor och wallabys m.m. dar spenderade jag stora delar av dagen medan djurskotarna berattade om alla djur. Jag fick klappa koala, orm, odlor, skoldpaddor och massa annat och till pa kopet larade jag mig en del ocksa.

Anka     Vallaby     Fagel

Billabong, for den som inte viste     Skoldis     odla

Odla     Paddfejja     Krockis

Krockis     Vallaby     Orm

Koala     Paddfejja     Kokaburra

          Blomma

Annars gar dagarna har i Cairns lite langsamt. jag vantar med spanning pa dykkursen som borjar pa torsdag. Jag laser dykboken med nastan samma entusiasm. Hoppas att jag orkar ta mig igenom den innan kursen borjar. Kan ju vara bra att ha lite koll.

Lite shopping har jag genomfort pa Rustys fruitmarket har i stan. Massa frukt till bra priser under veckorsluten kan man bunkra upp. For trots att de inte har sa langa fraktstreckor har (jamfort med mesta frukt och gront i Sverige) sa ar frukten och gronsakerna ganska dyrt i vanliga mataffarerna.

         

    

Idag har jag antligen laddat upp alla bilderna fran var roadtrip, cape trib och Pert douglas. Kolla garna in dem, om ingen tittar pa dem sa har jag ju suttit har darmfor dumburken i onodan. Det kan ocksa handa att nagra nya bilder finns i annu aldre inlagg som ni inte har kollat in an.

Nu ska jag luncha och sedan lasa om dykning...

Over and out



Blommor

Det blommar visst hemma. Fick dessa bilder med halsning fran mamma:

wow! Sahar ser det ut hemma pa min gata i stan...     sahar ser det ut hemma pa min gata i stan

Inte undra pa att man far hemlangtan. Jag missar allt vaxande...

Igar agnades dagen at lite pyssel med allt mojligt. Bland annat sa har jag bokat in mig pa en 5-dagars dykkurs. Sa nu ska jag prova pa det ocksa. jag ar sa radd att jag kommer att bli sjosjuk bara. Den forra batturen var ju inte direkt betryggande.

Jag var ocksa pa besok i botaniska tradgarden i Cairns, den var tjusig den, holl p att bli uppaten av mygg bara. Kli, kli! Snart aker jag val pa dengu-feber. Smorjer alla bett med alcogel. Hoppas att mina atgarder inte ar forgaves.

Ginger     Ormbunkshuset

Nackros     Nackros     Vaxt

Idag har jag inte gjort nycket nytta alls. Suttit pa Peter Pan (verkar vara mitt nya stammishak) och gjort allt for er, mina lasare, lite nya bilder har kommit upp. Anda bak till tiden i Perth, sa glom nu inte att kolla in dem!

Tack till alla er som besoker bloggen det verkar som om ni ar ett tiotal... Det vore ju kul om ni ville ge er till kanna i gastboken lite oftare sa jag far veta vilka ni ar!

Over and out!



Retur till Sverige

I tidig gryningstimma (pa sjalvaste valborgsmassoafton) klev vi upp for att fa i oss lite snabbfrulle innan vi tog bussen ut till flygplatsen. Gott om tid sa vi tog en cappucino och delade pa en muffin innan mamma checkade in. Kommer ju bli konstigt nu nar jag inte har nagon med mig som tjatar om kaffe hela tiden.

In checkningen gick som den skulle, mamma fick sin biljett och vi behovde inte betala nagra boter for overvikt i packningen. Klarade oss med fyra hekto till godo. Vi fick skattekvitto till didjeridon (vi behover inte betala skatt for didjeridon! Jag har handlat pa taxfree for fosta gangen pa evigheter) och jag fick lamna bort min alskling vid disken for oversize gods. Mamma fick jag ocksa lamna bort vid dorren for passagerare. Efter en massa kramar fick hon kliva igenom sakerhetskontrollen och sedan sag jag inte mer av henne.

Nu sitter jag har framfor datorn och funderar pa en massa saker. Fick hon tillbaka skatten for didjeridon? Vart befinner hon sig nu? (pa vag till london?) Har hon fatt kaffe? Har hon sett nagra bra filmer pa flyget? Fick hon fart pa den dar ljudboken jag laddade in pa hennes MP3? kommer hon komma ihag att hamta ut didjeridon? Vad ska jag gora nu?

Den sista fragan ar val den storsta just nu. Ska jag skaffa ett jobb eller ska jag dra nan annanstans? jag ar ganska trott pa cairns just nu i alla fall. Ska kanske ta en dykarkurs och sedan dra dit pepparn vaxter. Eller natt vaxter i alla fall. Skulle behova jobba pa en fruktodling eller farm om jag skulle vilja komma tillbaka till Australien igen. Minst 3 manader farmwork maste man gora om man vill forlanga sitt visa... Ska kolla upp det. Langre ner pa ostkusten kanske jag drar mig. Sa far vi val se hur drygt det ar att jobba och om jag ens far natt jobb. det ar inte sa sakert. Det ar ekonomisk kris har ocksa.

Nog med funderingar! Ska borja gora lite istallet. Sa nu har jag klippt mig (ja, faktiskt, pa en larlingssalong. Min frilla var lite for avancerad for larlingarna sa lararen klippte mig. Allt detta for 13 dollar (75 kr) och jag tror att mitt har aldrig har blivit klippt sa noga.) och sak skaffa mig ett jobb. Men forst dykarkurs, aven om var tur pa havet avskrackte mig lite.

Over and out!


Sista dagen med mor vid min sida

Ja, da kom den, snabbare an vi trott. Sista dagen innan mamma borjar sin resa tillbaka till sverige. Vi borjade med att ta en sovmorgon. For mig blev det en lang sovmorgon och for barbro blev det en kortare. Hon gick upp och satt pa uteplatsen och laste medan jag snarksov. Skont!

Vi tog bussen ner pa stan och borjade med lite Internetande pa Peter Pan . Men inte sa lange vi tyckte att vi kunde agna dagen at nagot annat an intenet nar mamma anda skulle sitta pa ett paln i 35 timmar dygnet darpa. istallet gick vi till didjerido-butiken. Dar blev vi motta av en kille som berattade allt och lite till om detta underliga instrumet/vapen/vattenbehallare. Visste inte att det finns didgeridos som spelas i massa olika tonarter. Om jag inte minns fel 7 olika. Nyborjaren bor lagga sig i mellanregistret och sa att jag bor valja c,d eller e. Jag valde en i c eftersom jag ville ha lite bastoner. Sa da var det bara att kolla igenom vad som fanns i butiken. Jag valde sedan ut 4 stycken som jag gillade extra mycket och han spelade aven pa dem. Sa fick jag valja ut min favorit, den som lat bast hel enkelt. Sa det var inte bara att valja den man tyckte var snyggast. Sa 300 dollar fattigare kom jag ut ur butiken.

Vidare gick vi till lagoon dar vi kakade lite lunch vid grillen och sedan hoppade vi i spat. Tankte att mamma skulle fa ta ett dopp i lagunen innan hon atervande till variga sverige. Sa dar spenderade vi sedan den tidiga delen av eftermiddagen. Vid 2-tiden drog vi oss tillbaka in till centrum dar vi hamtade upp min didjerido och vi handlade lite fornodenheter for att strax darpa hoppa pa bussen tillbaka till hostellet.

Sedan var det packa, packa, packa mammas kappsack som galde. Hon fick overta stora delar av min packning som skulle hem till Sverige (sa nu har jag bara tva vaskor). Mitt i packandet tog vi en liten pause och gick till baren pa hostellet dar vi aterigen grillade och drack lite god dricka. En avslappnad kvall som kandes lite konstig. Det kandes som om hon kom hit bara for nagra dagar sedan. Snacka om att tiden flyger fram!

Over and out!




Scary boattrip

Var 2-dagars resa ut pa great barrier reef blev inte som vi forestallt oss. Efter vagor och skum i tva dagar star jag antligen pa fast mark igen! (mamma ar nog just nu i luften pa nag till London). Har foljer ett kort referat av strapatserna.

Dag 1
Vi blev hamtade vid hostellet och korda till researrangorens kontor dar vi fick stalla oss i en ko for att betala "revskatt". Kande mig mer och mer stressad eftersom jag horde hur nan borjade prata i det rummet dar vi skulle fa en genomgang. lagom nar vi var klara vid betalningsdisken sa var prataren ocksa klar inne i det andra rummet. Sa utan information sa lyckades vi i alla fall hamna pa ratt buss och blev skjutsade till piren dar baten skulle avga.

En militarbat motte oss pa vag ut ut cairns hamn     Dessa hangde efter militarbaten

Och ut pa havet for vi en en liten skruttig bat och som stank avgaser och dar man inte kunde prata pga allt ovasen. Shit! Inte bra. Nar det sedan borjade bli varre och varre sjogang var det bara att be till gud. Sedan var det sa proppfull med folk ocksa. Jag madde illa, mamma madde illa (mamma som aldrig ar sjosjuk!!!!). Efter en helvetesresa var vi i alla fall framme vid den stora baten dar vi skulle overnatta. Alla fick hoppa over till den och sedan var det sammling och genomgang pa ovre deck.

Dar gick de igenom massa regler och praktiska saker. Oturligt nog sa pratade de inte riktigt sa hogt som de skulle behova. Jag horde ungefar halften av vad de sa. Sedan fick vi en liten rundtur pa baten och blev visade till vara hytter. Och dar fanns det inget att klaga pa (typ det enda vi inte behovde klaga pa.)
 
Efter lunch blev det dags for snorkling. Vi fick med oss en guide pa forsta turen men det var sa vansinningt stromt, mycket vagor och langt att simma. Vi blev helt slut bada tva. Val framme vid de grundare delarna fick vi i alla fall se en fel spannande saker. Skoldpaddor, sjogurkor, Nemo och andra fiskar. Halvt utpumpade kom vi i alla fall tillbaka till baten.

Pa eftermiddagen var det ater dags for snorkling. Denna gang hade de dock flyttat baten och det var inte lika langt att simma. Vi blev ivagslappta utan guide denna gang. Nagot nervosa och med fruktan for vara liv gav vi oss av. Men allt gick bra och just detta dyk var det som var resans basta. Fick nagra undervattensbilder med kameran ocksa.

Efter en mycket god middag bestaenda av stek, potatis, sas och pumpa gick vi latt utmattade till sangs.

over stora barriarrevet

Dag 2
Vi blev purrade i gryningen 05.45 for forsta dyket/snorklingen som vi inte ville vara med pa. Anda skulle de tvinga oss ur sangen och skriva pa natt papper, sakerhetsforeskrifter skyllde de pa... Vi fick i alla fall ganska god frulle och efter det sa var det dags att hoppa i plurret igen. Denna gang hade vi ater flyttat pa oss och jag och mamma hittade inte ens till revet. Helt onodigt alltsa.

Innan var bat skulle tillbaka till fastlandet gjorde vi ett sista forsok att snorkla igen. Och denna gang gick det hyfsat bra. Vi fick se en del fiskar och koraller. Men nar vi val fick borda var helvetsesbat igen kande jag anda en liten lattnad. Tva timmar senare stod vi ater pa fast mark (aven denna resa var skumpig) och ytterliagare en timme senare var vi pa hostellet.

Lite av revet ser man under ytan

For mig sa gungade varlden fortfarande. Mamma hamtade sig snabbare an jag. Men vi tog oss ner till vart nya favvopastahak (pe denna sida ekvarton) och mofflade i oss pasta och drack lite vin. Med magen spretade at alla hall tog vi en liten promenix pa stan for att sedan krypa till kojs.

Sa man skulle ju kunna saga att vi betalade 250 dollar var (ca 1300kr) for ett bra och ett hyfsat "dyk" pa revet...

Over and out!


Roadtrip i outback

Okej alla mina tappra lasare! Detta kommer nog att bli bloggens langsta inlagg, utan tvivel. Har ska jag forsoka aterge 13 dagars strapatser med hyrbil och ca 200 mil med min kara mamma.

Dag 1
Vi klev upp relativt tidigt for att ta shuttlen till Cairns city och Peter Pan for att ladda in bilderna pa UBS-minne for att skicka hem till min privata datatekniker Svante. Tiden var knapp och jag jobbade sa anabbt jag kunde for 10.30 skulle vi hamta hyrbilen. Vilket vi ocksa forsokt gora vid det klockslaget.... Pa korsningen Sheridan st och Esplanade. En korsning som INTE FINNS! Okej, vad gar vi. Ringer bilfirman. Fick en ny adress: Korsningen Esplanade och Aplin st. Den korsningen finns faktiskt men det finns INGEN bilfirma dar... Latt irriterade sa gick vi in pa Peter Pan igen och Anne-Marie forsokte lokalisera bilen. Hon pratade vil i telefon i en kvart innan de hittade min bokning (den bokning som jag ringt och bekraftat tva ganger). Tillslut fick vi i alla fall bokningsnummer och ratt adress: korsningen Aplin st och Sheridan st. Sa ganska forbannade och tva timmar sena fick vi tillslut var bil. De hade stavat mitt namn fel trots att jag bokstaverat det tva ganger, Sandberg hade blivit Ferber...

Latt forsenade borjade vi var roadtrip mot Mission beach. Som tur var sa hade vi ganska gott om tid och vi hade inte sa langt att aka. Pa vagen handlande vi matvaror i en trevlig liten by som heter Innisfail och vi pausade pa en stand dar vi plockade en massa snackor och badade fotterna.

Strand     krabba    

regnskog och bergstoppar     Strand     Pineapple

Nar vi kom fram till detta turisternas paradis och instalerat oss pa hostellet sa gick vi och kopte annu mer mat. Vi hade fatt for oss att vara med pa det allmanna grillpartyt. Vin och grillad kyckling. Inte lika gott som vi tankt oss och nagot sen middag eftersom grillen var full ca tva timmar...

En lang dag led mot sitt slut och vi trangde in oss i vart tranga rum i var tranga sang (en 140 dubbelsang med ca 20 cm pa vardera sidan) och somnade tidigt efter alla strapatser.

Dag 2
Uppe med tuppen (ja, nastan i alla fall....) och ut pa aventyr kring misson beach. Borjade med att ringa en camping i Townsville fran en telefonkiosk eftersom mobilen inte funkar om inte staden har minst 50 000 invanare. Mycket spannande att forsoka koncentrera sig pa vad manniskan i andra anden sager medan pengarna i automaten ar slut. Lyckades dock boka in en cabin...

Turen gick bland annat till Murray falls dar vi badade i krokodilfria vatten. Utsikten over floden och fallet var otroligt maktigt och vi tog tom en skogstur till en utkik. Lite regn fick vi se ocksa men det regnade nar vi satt i bilen! Tur i oturen. Svettiga blev vi hur som helst aven om det ar lite mindre fuktigt langre ner pa kusten.

Pool, detta ar en akta billabong. Billabong som betyder typ avskuren flod (som bildar en pool)     Murray falls    

Plask plask     Blommor i trad

Fran bilfonstret tittade vi pa massa spannande odlingar: bananer, lycheplommon, avocado, sockerror (inte sa intressandet langre, det finns overallt!). De maste ha vardens langsta smalspariga jarnvag har ocksa. Pa alla sockerrorsfalt gar det 600mm spar och tag som fraktar sockerror till spritfabrikerna dar de gar Bundaberg rom (de du fjo!). For till fots vill man inte ga in pa sockerrorsfalten. Det ar tillhall for nagra av australiens/varldens faligaste spindlar, ormar och paddor. Ja, du laste ratt. Canetoad heter paddan som har gift i kortlar pa huvudet. Om man slickar lite sa far man ett billigt uppatchack och om man slickar mycket sa dar man. Ca 30 pers om aret dor har av canetoadforgiftning.

Har badade vi...     Rotter     Gammal bro

Turen gick vidare till en annan flod och en canyon som ar kand for all rafting (gummibatar som man paddlar nerfor floden). De har t.o.m. speciellt raftspottingareas dar den som vill kan kolla in alla galningar som ger sig ut i strommarna. Vadret var inte rikigt med oss men vi akte hela vagen tills den slutade vid ett vattenkraftverk som var ganska imponerande.

Nar det blivit morkt var vi tillbaka i mission beach dar vi kakade mat och gick till sangs, aterigen ganska tidigt.

Dag 3
Packa ut oss ur rummet igen da... Fortsatta vidare. Mot storsta staden i sodra queensland, Townsville. Storre an Cairns och det ar en universitetsstad. Det var ganska langt att aka men vi gjorde nagra stopp pa vagen i nagra mindre stader och vid nagra trevliga strander. Vi akte ocksa lite fel sa att vi hamnade utanfor "Queenslands no1 most do" Patronella park. En park anlaggd av nan galen spanjor (eller natt) i borjan av 1900-talet. Det ser ut som overgivna gamla byggnader som blivit overvaxta av mossor, lianer och annat gront jox. Vi gick inte in men vi tittade pa vattenfallet och promenerade over bron.

Japps, ute pa raodtrip. Bild fran den konstiga Petranella park     Patronella park

Vi kom fram till Townsville vid fyra-tiden och vi hittade till var camping ganska enkelt. Den lag langs strandpromenaden och vi checkade in och blev visade till var lilla "cabin". Ingen toa och dusch pa rummet men det fanns ca 20 meter bort, tvars over gatan. Inga problem. Ganska mysigt var det och vi hade kok, AC, TV och en dubbelsang att dela pa.

Resten av kvallen tog vi det lugnt, vi hade fortfarande kvar mat och gjorde en enkel backpackermiddag (nudlar). Vi tog en promenad langs var strandpromenad in till "den riktiga" strandpromenaden dar man kunde bada i havet eller i deras saltvattenpool.

Glad i hagen gick vi hem och slog pa TVn. Morden i Midsommer. Snacka om att det kandes som sverige. Skymmning, camping och Morden i Midsommer.

Dag 4
Vi tog bilen in till city, ett city som var totalt dott! Nastan alla butiker var stangda. Inte stangda sa som i inte oppet pa lordagar utan som i "upphor inom kort stangda". Jaklar! Det fanns nagra enstaka affarer kvar och nagra tappra marknadsstand fanns uppstallda utanfor affarerna. Alla butiker hade flyttat ut till shoppingcentren. Och usch vilken trisst stad!!!! Vad ni an gor i Vasteras sa behall ett levande centrum, shoppa inte bara pa halla och erikslund!!!!! Shoppa i centrum ocksa!

Sa latt besvikna hoppade vi in i bilen igen och drog till det stora revakvariumet istallet. dar spenderade vi sedan ett par timmar med att kolla pa fiskar, sniglar, koraller, skoldpaddor, annemoner.......... och givetvis fikade vi ocksa.

Akvarium     Nemo         

Sjoborre     Sjohast         

Fiskar     urtidsdjur     Jattespindel

Akvarium     Ful fisk     Fisk

Dagarna gar fort nar man har roligt och annu en dag borjade lida mot sitt slut. men vi hann i alla fall anvanda grillen pa stranden och dela pa en flaska rodvin. Smask!

Dag 5
Idag gav vi centrum en chans till, idag vankades det marknad. Och tack och lov sa var det mer liv i centrum denna vackra sondagsmorgon. Gott om folk och liv och rorelse. Nar vi satt oss matta pa farsk frukt (aven inhandlat lite), smycken, lapptacken och hotorgskonst (?) drog vi till Queens garden dar mamma fick titta pa alla vaxter hon skulle vilja ha hemma i tradgarden. Och det fanns en massa roliga vaxter. Om man sedan fick for sig att lyfta blicken sa kunde man se castle hill i bakgrunden, ett berg som staden har vaxt runt. 

anglatrumpet     Blad     Liten blomma

Fjaril     Vaxt     Castle hill

En lugn kvall spenderades sedan i var lilla cabin.

Dag 6
Sista dagen i Townsville sedan gick turen vidare in i landet, mot outback.

Dagen till ara besokte vi stranden dar vi badade i bade havet och i rockpool (public poolen i Townsville. Vi beskadade ocksa en vattenlekpark, som en lekpark dar det sprutar vatten overallt. Gissa om jag ville testa! Mest impade var ungarna av den stora vattenhinken (stor som fyra badkar) som med jamna mellanrum tippade over sa att det blev ett vattenfall. Plask plask! Ungarna kiknade av skratt. jag undrade om de inte blev drankta dar under med det verkade inte vara nan fara. Fegisen Anna vagade dock inte prova denna fantastiska lekpark utan ett barn att skylla pa...

Pa kvallen akte vi upp pa castle hill (som inte alls har natt slott!!! Fusk!) for att titta pa utsikten. Vi fick oacksa se alla sjalplagare som sprang upp och ner for backen som kvallsnoje, motion kallas det visst... Vi akte hem och fikade.

Dag 7
Innan vi lamnade Townsville besokte vi en annan botanisk tradgard. En som var storre och som man skulle aka igenom med bil (!). Vi fick se massa coola frukttrad och en stor damm full med lotusblommor. Trodde man ju inte var en blomma for australien. Haha...

Nackros     Nackros    

Lotus     Knopp     Blomma

Efter uppbunkring av matvaror drog vi oss ut i utkanten av outback i en gammal guldgravarstad, Charters Towers. Pa vagen stannade vi vid en gammal jarnvagsbro med en ny, likadan jarnvagsbro bredvid. Tva harliga fackverksbroar som vi givetvis och pliktskyldigt fotade...

husvagn, troligen forstord av cyklon     Jarnvagsbro

Bro     Tva, en ny och en gammal    

Framme i Charters Tower stannade vi forst inne i det lilla centrumet for att kolla in turistbyran sa att vi kunde planera var vidare resa. Det ar namligen inte sa latt att veta hur vagarna man vill aka pa ser ut innan man aker pa dem. Det handlar inte om vagarbeten, grusvag eller belaggd vag utan har galler fragorna om vagen over huvud taget finns eller om den blivit bortskoljd eller ligger under tre meter vatten pa vissa stallen. Vi fick veta att vagen genom outback for tillfallet gick bra att aka pa med en vanlig bil (ingen fyrhjulsdriven bil eller ubat behovdes). Det enda vi skulle tanka pa var att vagen pa vissa stallen bara hade en fil. Detta innebar att man skulle kora av vagen och stanna om man motte en langtradare (roadtrain = upp till 50 meter lang langtradare) om man inte ville bli platt vill saga. Men mer om detta sedan...

Charters towers     Charters towers    

    

Efter lite trixande kom vi fram till campingen dar vi skulle bo i ytterligare en cabin. Denna gangen var det en lyxig cabin med dusch och toa i. Vi gjorde oss hemmastadda och forberedde var middag. korv, potatismos och gronsaker. Smask! Det enda problemet var att korven smakade skit! Vi hade av misstag rakat kopa korv gjord av kangurukott. Ingen hojdare maste jag saga. Jag spottade ut och mamma lyckades klamma i sig en halv korv. Resterna akte i soptunnan. Men man blir matt av gronsaker och potatismos.

Dag 8
Under dagen gjorde vi allt man ska hinna gora i Charters tower. Kolla pa alla gamla hus och alla statyer i parken. Vi gick centrumgatan upp och ner ett par ganger. Det enda vi missade var att ga pa museet men min erfarenhet av museum i Australien sager mig att vi inte missade sa mycket.

Vi akte upp pa Charters towers motsvarighet till Castle hill, dar sag vi wallabys och kangaroos. Mamma fick antligen se dem pa nara hall. Hon borjade nastan tappa hoppet om att hon skulle fa se nagra... Men dar var de. Vi fick en promenad och kolla pa utsikten over staden medan det borjade skymma. Sedan tog vi plats i den lilla utomhusbion dar vi fick se en film om stadens historia. Staden dar guld blev till pengar. Staden som kallades the world. Ja, nog om gamla kakar.

Vi akte ocksa till en damm for att kolla pa forsen. Vi kunde overallt se spar efter oversvamningen som varit nagon manad tisigare.

              

          kossor    

kossor     Djur         

         

natt

Dag 9
Efter att vi packat in oss i bilen borjade vi var 40 mil langa dagsrutt. I borjan hade vi tva filer att samsas om men snart borjade partierna av vagstracka dar det bara fanns en fil. Det funkar som sa att det ar som en bred grusvag (med australiens karakteristiska roda jord) med en strang i mitten som ar asfalterad. Nar man sedan moter en bil eller lastbil sa far man antingen kora av vagen och stanna (lastbil - road train) eller ala med ena hjulparet pa asfalten och det andra pa grustet. Sa holl det sedan pa i 40 mil. Inte alla steckor var enfiliga men storsta delen var det. Som tur sa ar Australien ett stort land och det ar inte sa manga som behover samsas om vagarna. Vagarna i outback ar inte sa valberesta heller eftersom det finns risk att de ligger under vatten eller inte finns alls...

Vi stannade pa forsta basta roadhouse (typ beninmack) ca 10 mil fran starten. Vi tog en fika och kollade pa cafets skumma inredning. Massa skeppsmodeller... Hm...

Nasta stopp gjorde vi ytterligare ca 10 mil langre fram pa var resa. Aven denna gang ett roadhouse. Detta var lite storre och vi beslutade att kaka lunch. Vi bestallde fish and chips och hamburgare. Och det var nog den basta fisk+burgare jag kakat sedan jag kom till australien. Smask!

     vag

Sedan ar det inte sa mycket att beratta. Vi satt i bilen mest hela tiden och jobbade pa vara 40 mil. Pa fel sida av vagen, har ar det ju vanstertrafik. Det ar sjukt svart de sforta tio minuterna sedan ar det lika latt som att kora hemma. Nastan lattare eftersom vi hade automatlada i var vita toyota. Det verkar som om alla bilar har har automatlada.

Landskapet andrades i farg, form och uttryck ungefar var tionde minut kandes det som. Det pendlade mellan oken-savann-skog. Egentligen var det val kanske tre-5 olika skiftningar innan vi var framme vid Undara lodge dar vi skulle bo. Vi skulle bo i gamla jarnvagsvagnar som det stallt upp for att inte behova hugga ner sa manga trad att bygga av pa den tiden da Undara lodge byggdes. Men det har aldrig funnits nagon jarnvag i dessa trakter. Vi fick vart rum som vi betalat 150 dollar natten for (ca 800 kr). Den kupe vi fick luktade unket, gardinerna var trasiga och dorren gick inte att stanga ordentligt. Suck... Vi fick byta kupe och hamnade i en nagot battre mewn fortfarade inte vart 150 dollar. Men vad skulle vi gora? Vi kunde ju inte aka darifran direkt.

frog     Undara kangaroo     Kokaburra

vagn     vagn    

Hur som helst sa gick vi for att inspektera campingkoket som mycket riktigt fanns pa omradet. Det enda problemet var att det inte fanns nagra kastruller, tallrikar, bestick, skarbrador... ingenting utom ett kylskap och en spis fanns det. Nej, man ska ha med sig egen utrustning till camingen. Som om vi inte hade fullt i bilen redan nu??? Vi lyckades i alla fall fa tag pa lite varmt vatten sa vi kunde laga till ett paket nudlar, for i restaurangen ville vi inte ata. Svindyrt och konstig mat. Matta blev vi tillslut i alla fall och efter kvallsaktiviteten (misslyckad bildvisning eftersom prijektorn gick sonder flera ganger) gick vi och lade oss i var tagkupe.

Dag 10
Uppe med tuppen. Nja, inte riktigt kanske... Uppe med bushkalkonen och ut pa aventyr. Vi akte till en narbelagen utslocknad vulkan som vi traskade upp pa och runt vulkankratern. Finfin utsikt och pa hogsta punkten fick vi i oss lite torftigt fika.

Jag och mamma     kraterpromenad    

Kraterpromenad     kraterpromenad

Fran kanten kunde man se div olika naturfenomen. Bland annat kunde man faltet dar lavatunnlarna bildats for tusentals ar sedan. Pa de omraden dar tunneltaket rasat in kunde man se gron vaxtlighet till skillnad fran de torra grasslatterna. Anleningen till detta ar att tunnelgolvet ger mycket battre vaxtmojligheter an de ovriga markerna runtomring. Sa i lavahalen vaxter det regnskog och runt om vaxter det grassavann. Coolt! Ytorna dar det vaxer regnskog drabbas heller inte av skogsbrander. Praktiskt taget ar det graset som brinner nar det blir bushfire och i regnskogen finns inget gras.

Turen gick sedan tillbaka till lodgen dar vi fixade lunch innan vi akte ut guidad tur till grottorna och lavatubes. Och det gar inte att beskriva i ord. Enorma tunnlar som skapats av lava. Vi sag tre tunnlar och en av dessa kunde vi bada i! For forsta gangen pa nasten 30 ar var tunnlarna vattenfyllda. Coolt! De var enorma! Stora salar med rundat tak helt skapade av lava. Nojda och glada efter var tur dar vi sett fladdermoss, kangaroos och tunnlar hoppade vi i poolen for att svalka av oss.

     Lavatube     Lavatube    

Lavatube     Lavatube         

              

          Kangaroo

Vulkan     Vilkaner         

Kangaroo

Pa eftermiddagen tankte vi ta en tur till "trasket" som hade ovanligt mycket vatten. Och nar vi kom till bilen sag vi... PUNKA! Shit! Bara att ringa bilfirman (eller inte sa bara eftersom inga mobiler funkar) och ner pa kna och byta dack. Jag ar sa glad att jag lart mig byta. Det skulle ta bilfirman 6 timmar att skicka nagon...

    

Sedan agngade vi resten av kvallen at att traska runt pa omradet och kika pa annu fler djur, Kangaroos igen, vallabys, kokaburror och papagojor.

Dag 11
Med nytt dack pa bilen och gott mod hoppade vi in i bilen for att lamna vara halvtaffliga jarnvagsvagnar kvar.

Fosrta stoppet pa vag mot Yungaburra var Australiens bredaste vattenfall. Ganska imponerande men det var ju anda inte sa brett, kanske 15 meter. Ravenshoe var nasta stopp dar vi kakade lunch pa stadens hotell och kollade pa deras anglok som de kor som turisttrafik varje lordag.

Termitbo     Bredaste vattenfallet         

vattenfall     mossa     Ravenshoe taget    

    

Vidare mot vattenfall och floder. Vi akte pa a scenic route in i mjokbondernas mecka. Och tro mig eller ej, det var som att kora rakt in i bregottreklamen! Kossorna sag ut som svenska kossor (inte med konstig farg och stora oron som de flesta kor har varkar ha... Berg och dalar.

Vidare till Milla Milla, ett vattenfall dar jag varit en gang men garna ville visa mamma. Vattenfallet som ar som hamtat ur en filmkusliss. Det ar sa perfekt pa natt satt. Det kanns inte akta och det holl mamma med om. Vi tog ett dopp i det kalla vattnet. Lika kallt som i manga av vara svenska sjoar, inte allt for kallt alltsa... 

Vi akte vidare till tva andra vattenfall innan vi kom fram till  Yungaburra dar vi skulle bo pa ett Bed & breakfast stalle. Och vilket stalle! Vi fick en hel liten lagenhet for oss sjalva dar vi fick rumstera hur vi ville. Kanndes ovant efter jarnvagsvagnarna. TV, kok och sangen var stor! For en gangs skulle behovde jag inte trangas med mamma sa mycket. ( Alla dubbelsangar i australien verkar vara 140 breda, alla utom denna da)

Ett av fallen pa waterfall circut     blad     bregottfabriken  

Bregottfabriken     vattenfall     spindel

Vin och snabbmat till kvallsmat och TV och morden i midsommer igen! Svensk sommarkvall!

Dag 12
Heldag i trakterna kring Yungaburra. Forsta stoppet var kaffeplatagen dar vi fikade. Vi hamnade mitt i Anzac-day, dagen da alla australiensare firar soma gammla krigshjaltar, i forsta hand fran forsta varldskriget. Vi kolla ocksa in Vattenfallen i Malanda, Malanda "city", Mejeri-staderna, Aderthon och en gammal gruvby i bergen. En fullspeckad dag.

     Sa har se de flesta hotell ut i de sma staderna vi passerat under var roadtrip      Hittade en bil... en holden 

Bio, teater, danslokal, den langsta i hela australien.     Kaffe vaxer inte pa trad... eller hur var det nu...      Mosaik

(Och nu borjar jag bli lite trott pa att skriva... Hoppas att ni orkar lasa)

Pa kvallen spanade vi framgangslost efter platypus igen, men vi fick anda nagra snygga foton pa kuppen. Vi hade tankt oss BBQ igen. Vad vi glomt kolla var om det fanns nan grillplats bara. Och det fanns det sa klart inte. Vi fick slanga in var fisk i ugnen istallet och det gick ju bra det ocksa.

En stooor spindel      Solnedgang pa platypusspaningen  

Dag 13
Borjade dagen pa Yungaburras egen marknad. Detta kunde man kalla en riktig marknad. har kunde man kopa allt fran levande hons till lokalodlad frukt. Givetvis fanns det en massa krimskrams ocksa men det dominerade inte. De som ville kunde lamna in sina ungar pa barnpassning.

Marknad i Yungaburra         

Vi tackade for oss och drog ivag mot Cairns igen. Stannade vi Chathedral fig tree och kikade aterigen pa detta strypande trad. Vi gick ocksa en bushwalk (pa ca 600m) dar vi fick se en vattenfylld krater och ett Baby strangler fig tree (kanske bara 200 ar istallet for 500 ar som chatedral fig tree ar...

Blommor som vaxer ut fran stammen pa tradet      igen...      

Har ar mamma och hyrbilen under en pause pa serpentinvagen      Serpentinvagen      Curtain fig tree

Sedan var det i stort sett raka sparet till Cairns. Eller inte bokstavligt talat eftersom vi tog annau en scenic drive pa serpentinvagar nerfor berget. Vi stannade for lite shopping pa en faktory outlet och jag var mycket sparsam! *nojd med mig sjalv!*

Sedan var det bara att checka in pa hostellet och aka och lamna bilen. Det kandes ganska sorgligt! Det var ju var bil i tva veckor.  Vi tog lite kak nere pa stan och sedan spenderade vi resten av kvallen pa hostellet dar vi agnade oss at att packa. Dagen darpa skulle vi ut pa Barriarrevet!

Tack for att ni orkat last! De fa av er som tagit er igenom texten alltsa. Haha!

Till Ingeborg vill jag halsa extra for att du ar sa bra pa att skriva inlagg till mig/oss. Och saga att om det ar nan som blir trott av allt akande sa ar det nog snarare jag an mamma. Tack ocksa till alla er andra som foljer och kommenterar bloggen. Utan er sa skulle det inte bli natt skivet.

Over and out!

RSS 2.0