Port Adelaide på järnvägsmuseum

Dag 2 Adelaide (27/6)
Dagen till ära bestämde jag mig för att fara ut till Port Adelaide som ligger ungefär 30 minuters färd med buss från stadens scentrum. En liten mysig stadsdel med hamn och en massa museum och små affärer. Största anledningen till min tur dit ut var järnvägsmuseet. Så efter en smarrig macka och en kaffe gick jag dit.

vatten Glenelg

Fyr fyr

Precis innanför grindarna gick det ett litet turtåg som körde ett par varv runt hela anläggningen och det var en bra början eftersom man kunde se vad som fanns på vilken plats på utställningsområdet. Andra gången jag fick åka efter ett ånglok på denna resan till Australien. Ångloket var dock ganska litet, i loket fick det plats endast en lokförare och kålaren fick kola medan loket stod på stationen...

Efter tågturen gick jag in i den första lokhallen. Där fanns allt från ånglok till disellok och vagnarn var allt från första klass till godsfinkor. Jag fick lära mig mer om tågtrafiken i Australien som inte ells ser ut som i Sverige. Jag fick också veta lite om hur de gjorde när de byggde alla dessa järnvägsspår genom öknar och vildmark.







Bil på räls vagn Tåg

Tåg Tåg Järnvägsmuseum



Mitt i alltihop kom det ett gäng ungar instormande på museet, det var tydligen ett helt barnkalas som kollade på tåg och det här stället passade verkligen för alla åldrar. Det fanns spel och lakar och man fick kliva upp på nästan alla tåg och vagnar.

Nöjd med dagen gick jag en liten promenad innan bussen tillbaka till stan skulle avgå och väl tillbaka i Adelaide City käkade jag en hamburgare och tittade på stadens kvällsljus.

Ljusvägg i centrala Adelaide

Mer om Adelaide kommer inom kort!

Over and out!


Mer tufft tåg och mer Adelaide i lugnare tempo

(25/6)
Från Alice Springs med The Ghan till Adelaide. Jag fick hjälp av Ferddie att bära min packning från hostellet till stationen vilket jag var otroligt tacksam över. Hade inte orkat gå med allt. Då hade jag fått gå två rundor i så fall. Vi kramades hejdå och jag hoppade på tåget efter att min packning vägdes in. Klarade mig precis under 20 kg på den incheckade väskan. Det var skönt, skulle ju vara lite retliugt om jag skulle vara tvungen att ställa mig där på peongen och packa om!

kamelen är symbol för tha Ghan Tågmöte

Kamelen Lasta

Alice Torr flod Torr flod

Något torrt Här har det också varit ett spår Annan miljö

Gränsen Annan miljö igen I Adelaide regnade det...

vagn Fuktigt i adelaide

(26/6)
Resan gick bra men var ganska händelselös. Turen med Indian Paciffic var mer spännande. Jag undrar dessutom vad Adelaide har emot mig?! När vi rullade in till stationen i Adelaide med Indian pacific för några månader sedan så regnade det.... Och nu när jag rullade in till Adelaide med the Ghan så regnade det... Men kan ju undra. Hur som helst så gick det bra att hitta väskan i virrvarret och jag hann shoppa lite i tågshoppen innan jag blev upphämtad av hostel-bussen. En trevlig tjej som pratade hela vägen till hostellet, samma hostel som förra gången jag var i Adelaide.

Jag fick dumpa min packning på rummet och jag hoppade genast in i duschen och sedan bar det av in till centrum där jag letade på en buss och for ut till IKEA. En köttbullelunch väntade mig och jag njöt i fulla drag. Hade börjat sakna det svenska och efter en tråkig midsommar utan sill kändes det välbehövligt med en riktig lunch istället för alla dessa mackor hela tiden. Jag shoppade också lite i Sverige-shoppen. Det blev choklad, Ahlgrens bilar, kaviar och sill, en riktig svesnka-dag skulle det bli! Jag pratade med en trevlig tant i personalen som berättade om att de skulle ha midsommarfirande dagen därpå. Attans, gratis sill och godisprovsmakning som jag missade. Tydligen hade de en svensk varuhuschef som ordnade med festligheterna.

Men jag for tillbaka till centrum igen och började förbereda för mig egen svensk-afton med sill och potatis på menyn. Det blev en liten tur till marknaden där jag köpte lite salladslök (i brist på gräslök) och potatis. Ägg och gräddfil shoppade jag i mat-affären. Ni kan ju tänka er hur väl den måltiden smakade....

Mer om Adelaide kommer inom kort!

Over and out!


RSS 2.0